Değerli Meslektaşlarım,
Koronavirüs fırsatçılarını saymazsak, virüsün genelde ceplere etkisinin olumsuz olduğunu söyleyebiliriz.
Yetkili ağızlardan, pandemi ile ilgili ön saflarda çalışanların gelirlerinde iyileştirme yapılacağı duyuruldu. Sağlık çalışanlarının görev dağılımlarında yetkili makamın Başhekimlik olduğundan hareketle, birey temelinde iyileştirmelere karar verme yetkisinin bu makamda olması doğaldır.
Uygulamada ne oldu?
Bazı kurumlarda gerçekten meslektaşlarımız tavandan ek ödemelerini aldılar. Bazı kurumlarda ise bu ödemeler daha düşük kaldı, yani kurumlar arasında farklı oranlar uygulandı. Kurum içinde de farklı uygulamalar oldu; aynı işi yapan öğretim üyeleri arasında farklılıklar bildirildi. Bazı kurumlarda ön safta çalışan hemşire ve sağlık personelinin tavandan ek ödeme almadıklarına dair duyumlar aldım. Ek olarak, aynı kurumda aynı risk altında çalışanlar arasında da farklı uygulamalar olduğunun örneğini işittim.
Bu süreçte elektif ameliyatlar ertelendi, poliklinik hasta sayıları da oldukça düştü. Dolayısıyla hemen tüm kesimlerin “performans” gelirleri de düştü. Özel kurumlarda da benzer bir durumdan sözedilebilir. Bu duruma paralel olarak, “gereksiz ameliyatlar”ın da azalmış olmasını virüsün olumlu bir etkisi olarak burada anabiliriz.
Bunlar görünen kayıplar. Demek ki “hayalet“ kayıplar da var. Bunlardan birisi “bıçak parası”. Bu yöntemi etkin bir şekilde kullanan meslektaşlarımızın hatırı sayılı kayıplar yaşadıkları tahmin ediliyor.
Pek çok ameliyatın yapılamaması endüstriyi de çok etkiledi; deyim yerinde ise onlar da bu süreçte zorunlu olarak “dinlendiler”. Dolayısıyla bazı meslektaşlarımızın “GD” kayıpları da oldu. Bu kaybın derecesini ve ekonomiye yansımasını Allah bilir deyip bu yazıyı sonlandıralım.
Saygılarımla,
Dr. Halit Pınar