Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği


Video Portal

Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TOTBİD) 2 Yıllık Stratejik Plan

(2024-2026)

 

Başkanın Mesajı 

 

 Giriş

 Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TOTBİD), Türkiye'de ortopedi ve travmatoloji alanında lider bir kuruluş olarak, meslektaşlarının eğitim ve gelişimini desteklemeyi, bilimsel araştırmaları teşvik etmeyi ve halk sağlığını korumayı hedeflemektedir. Bu stratejik plan, derneğin misyon ve vizyonuna uygun şekilde 2024-2026 yılları arasındaki hedeflerini ve stratejilerini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

 

TOTBİD’in Görev ve Sorumlulukları (Misyon)

 TOTBİD, Türkiye'de çalışan ortopedi ve travmatoloji uzmanları arasında bilimsel bilgi alışverişi için gerekli koşulları hazırlayan ve bu konuda teşvik edici çalışmalar yapan; meslek dalının saygınlığının korunması ve yüceltilmesi için önderlik eden; üyelerinin haklarının korunması için gerekli girişimlerde bulunan, ancak olumsuzlukların giderilmesi için kendi özdenetim mekanizmalarını çalıştırmaktan kaçınmayan, kamu yararına çalışan bir sivil toplum örgütüdür.

 

TOTBİD’in Hedef ve Amaçları (Vizyon)

 TOTBİD, Türkiye'de çalışan istisnasız tüm ortopedi ve travmatoloji uzmanlarını çatısı altında toplayan; uluslararası dernekler (EFORT, APOA, EORS) ile kurulan işbirlikleri ve himayesindeki dergiler ( AOTT , TOTBİD Dergisi ) ile modern bilginin üretilmesinde öncülük yapan , ürettikleri tüm Dünya tıbbı tarafından ilgiyle izlenen; üyelerini ilgilendiren konularda sadece koruyucu refleksler geliştiren değil, sorumluluk alarak belirleyici bir rol de üstlenen; toplum sağlığı ile ilgili konularda çözüm önerileri getiren ve uygulamalara önderlik eden ve Kamu kuruluşları ile ilişkilerin tek çatı altında yürütülmesini sağlayan bir örgüt olmayı amaçlamaktadır.

 

1-GENEL BİLGİLER

 

1.1.TOTBİD’in Tarihi

 1970 yılında Ankara’da yapılan I. Uluslararası Akdeniz ve Ortadoğu Ortopedi ve Travmatoloji Kongresinin ardından, üç büyük şehrimizde var olan ortopedi ve travmatoloji ile ilgili derneklerin çalışmalarını koordine etmek, tüm meslektaşlarımıza yurt genelinde yaygın hizmet verebilmek amacı ile, Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği adı altında bir dernek kurulmasına karar verilmiştir.

Kurucular kurulu çalışmalarına başlayarak, aynı yıl içerisinde derneğimizin kuruluşunu tamamlamışlardır. Dernek resmen kurulduktan sonra göreve başlayan geçici Yönetim Kurulu şu isimlerden oluşmuştur; Başkan Dr. Rıdvan Ege, II. Başkanlar Dr. Merih Eroğlu, Dr. Kut Sarpyener, Genel Sekreter Dr. Şükrü Bayındır ve Muhasip üye Dr. Ali Akçiçek. Derneğimizin Kurucu Başkanı Sayın Dr. Rıdvan Ege, TOTBİD Genel Başkanlığını 1970 yılından 2000 yılına kadar aktif olarak sürdürmüştür. Bu süreç içerisinde hem derneğimizin kurumsallaşması hem de meslektaşlarımızın eğitimine yönelik büyük adımlar atılmıştır.

Kendi isteği ile dernek başkanlığını bırakan Dr. Rıdvan Ege’ye 2000 yılında Onursal Başkan ünvanı verilmiştir. Derneğimizde 2000-2002 yılları arasında Dr. Mümtaz Alpaslan, 2002-2004 yılları arasında Dr. Remzi Tözün, 2004-2006 yılları arasında Dr. Ertan Mergen, 2006-2008 yılları arasında Dr. Bülent Alparslan, 2008-2010 yılları arasındaki dönemde Dr. Ünal Kuzgun ve 2010-2011 yılları arasındaki dönemde Dr. Mahmut Nedim Doral, 2011-2013 yılları arasındaki dönemde Dr. Önder Aydıngöz, 2013-2015 yılları arasındaki dönemde Dr. Sait Ada, 2015 - Haziran 2017 yılları arasındaki dönemde Dr. Mustafa Başbozkurt, Haziran 2017 - Ekim 2017 ayları arasındaki dönemde Dr. Halit Pınar, 2017 - 2019 yılları arasındaki dönemde Dr. İrfan Öztürk, 2019 - 2021 yılları arasındaki dönemde Dr. Halit Pınar ve 2021 - 2023 yılları arasındaki dönemde de  Dr. Cem Nuri Aktekin başkanlığındaki yönetim kurulları görev yapmıştır. 2023 yılı Kasım ayı itibariyle ise Dr. Mehmet Demirhan başkanlığındaki Yönetim Kurulu görevdedir.

Tıp alanındaki hızlı gelişmelere bağlı olarak derneğimiz içerisinde alt gruplar ve şubeler oluşmuştur. Bunun sonucunda Ayak-Ayak Bileği Cerrahisi, Kemik ve Yumuşak Doku Tümörleri, Spor Travmatolojisi ve Ortopedik Travma şubeleri kurulmuştur. Tüm şubelerimiz TOTBİD’e bağlı olarak ve onun denetimi altında etkinliklerini sürdürmektedirler.

Eğitim alanındaki hedeflerimize en doğru şekilde ulaşabilmek için derneğimiz bünyesi içersinde 2001 yılında Türk Ortopedi ve Travmatoloji Eğitim Konseyi adı altında (TOTEK) yeni bir bölüm kurulmuştur. TOTEK dernek içersinde kendi yönergesi doğrultusunda tamamen bağımsız çalışan, ilgi alanı uzmanlık dönemi ve uzmanlık sonrası eğitimi olan bir kuruluşumuzdur. İlk TOTEK başkanı Dr. Mehmet Demirhan’dır. Sonra sırasıyla Dr Haluk Berk, Dr. Hakan Ömeroğlu, Dr. Semih Aydogdu, Dr. Feza Korkusuz, Dr. Volkan Öztuna, Dr. İrfan Esenkaya, Dr. İlhami Kuru, Dr. Nevres Hürriyet Aydoğan, Dr. Önder Kalenderer ve Dr. Yusuf Yıldız başkanlık görevini üstlenmişlerdir. 2023 yılı Kasım ayı itibariyle ise Dr. Kaya Akan TOTEK başkanlığını yürütmektir. TOTEK bünyesinde oluşturulan çalışma gruplarındaki meslektaşlarımızın özverili ve yoğun emekleri sonucu, derneğimiz eğitim alanında ülkemizde örnek alınacak bir konuma gelmiştir.

Türk Ortopedik Araştırma Konseyi (TOAK), 31 Ekim 2013 tarihinde gerçekleştirilen Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği’nin (TOTBİD) Genel Kurul’unda onaylanarak kurulmuş ve çalışmalarına başlamıştır. TOAK Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sırasıyla Dr. Feza Korkusuz, Dr. Hasan Havitçioğlu, Dr. Alpaslan Şenköylü ve Dr. Esat Kıter gerçekleştirmiş olup güncel yönetim kurulu Dr. Murat Korkmaz (Başkan), Dr. Özhan Pazarcı (Genel Sekreter), Dr. Mustafa Akkaya, Dr. Kerem Başarır, Dr. Ahmet Emre Paksoy'dan oluşmaktadır. 

Temel amacı Türkiye’de asistanlık eğitimi ve genç uzmanların sürekli mesleki eğitimi ile ilgili konularda sorunlarını belirlemek, bunlara çözüm üretmek ve eğitimin standartlarını arttırmak konusunda çalışmalarda bulunmak olan TOTBİD-AGUH Konseyi’nin ilk temelleri 2011 yılında düzenlenen 22. Ulusal Ortopedi ve Travmatoloji Kongresinde atılmıştır. Takibinde TOTBİD Yönetim Kurulu’nun 2012 yılında almış olduğu karar ile TOTBİD-AGUH Konseyi kurulmuş ve aynı yıl içerisinde yapılan seçim ile TOTBİD-AGUH Konseyi, Dr. Gazi Huri başkanlığında çalışmalarına başlamıştır. O tarihten beridir de ulusal ve uluslararası platformlarda çalışmaları devam etmektedir. TOTBİD-AGUH Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sırasıyla Dr. Gazi Huri, Dr. Safa Gürsoy, Dr. Mustafa Akkaya ve Dr. Tayfun Bacaksız gerçekleştirmiş olup 30. Ulusal Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi içerisinde gerçekleştirilen TOTBİD-AGUH genel kurulu neticesinde seçilen yeni yürütme kurulu Dr. Niyazi Ercan başkanlığında faaliyetlerini sürdürmektedir. 

 

 

1.2.Amaç, Görev ve Amblem

             1.2.a. Amaç

TOTBİD, Türkiye'de çalışan istisnasız tüm ortopedi ve travmatoloji uzmanlarını çatısı altında toplayan; modern bilginin üretilmesinde öncülük yapan ve ürettikleri tüm Dünya tıbbı tarafından ilgiyle izlenen; üyelerini ilgilendiren konularda sadece koruyucu refleksler geliştiren değil, sorumluluk alarak belirleyici bir rol de üstlenen; toplum sağlığı ile ilgili konularda çözüm önerileri getiren ve uygulamalara önderlik eden, bir örgüt olmayı amaçlamaktadır.

 

             1.2.b. Görev

TOTBİD, Türkiye'de çalışan ortopedi ve travmatoloji uzmanları arasında bilimsel bilgi alışverişi için gerekli koşulları hazırlayan ve bu konuda teşvik edici çalışmalar yapan; meslek dalının saygınlığının korunması ve yüceltilmesi için önderlik eden; üyelerinin haklarının korunması için gerekli girişimlerde bulunan, ancak olumsuzlukların giderilmesi için kendi özdenetim mekanizmalarını çalıştırmaktan kaçınmayan, kamu yararına çalışan bir sivil toplum örgütüdür.

 

             1.2.c. Amblem

TOTBİD logosunun marka tescili 2012 yılında resmi olarak alınmıştır. Çeşitli vektörel ölçülerde web sayfamızda yer almaktadır.

 

1.3.Tüzük ve Yönergeler

            1.3.a. Tüzük

TOTBİD tüzüğünün son hali 3 Kasım 2023 tarihli TOTBİD Olağan Genel Kurulunda önerilen değişiklikler ile kabul edilmiş, T.C. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmıştır.

 

             1.3.b. Yönergeler

TOTBİD bünyesinde yer alan tüm konseyler, kurullar, sınavlar, ödüller ve burslarının çalışma şekilleri yönetim kurulu ve/veya Genel Kurulu tarafından onaylanmış yönergeler ile düzenlenir. Güncel gelişmeler ile de revize edilmektedir. TOTBİD web sayfasında tüm yönergeler sadece asil üyelerin kullanımına açık olarak yayınlanmaktadır. Güncel yürürlükte olan yönergeler aşağıdaki şekildedir.

 

 

  YÖNERGE ADI BÖLÜMÜ YÖNERGE NO ONAY
1 İktisadi İşletme Yönergesi GENEL YNG.01.01 Yönetim Kurulu
2 TOTBİD Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi Düzenleme Yönergesi GENEL YNG.01.01 Yönetim Kurulu
3 TOTBİD Etik ve Onur Kurulu Yönergeleri GENEL YNG.01.03 Genel Kurul
4 TOTBİD Dergisi Yönergesi GENEL YNG.01.04 Yönetim Kurulu
5 TOTBİD İktisadi İşletmesi Etkinlik Düzenleme Yönergesi GENEL YNG.01.05 Yönetim Kurulu
6 Kongre, Kurs ve Toplantılarda Logo kullanımı, duyuru ve diğer desteklerle ilgili Yönergesi GENEL YNG.01.06 Yönetim Kurulu
7 Kurs Başvuru Yönergesi  GENEL YNG.01.07 Yönetim Kurulu
8 Etkinliklerin Görsel ve İşitsel Olarak Kayıt Altına Alınmasına İlişkin Yönergesi GENEL YNG.01.08 Yönetim Kurulu
9 TOTEK Yönergesi KONSEY VE KURULLAR YNG.02.01 Genel Kurul
10 Türk Ortopedik Araştırma Konseyi (TOAK) Yönergesi KONSEY VE KURULLAR YNG.02.02 Genel Kurul
11 TOTBİD - Asistan ve Genç Uzman Hekimler (TOTBİD-AGUH) Konseyi Yönergesi KONSEY VE KURULLAR YNG.02.03 Genel Kurul
12 TOTBİD Eş Güdüm Kurulu Yönergesi KONSEY VE KURULLAR YNG.02.04 Genel Kurul
13 TOTBİD Ortopedik İşlemler Kodlama ve Sut Kurulu KONSEY VE KURULLAR YNG.02.05 Yönetim Kurulu
14 TOTBİD İmplant Kayıt Sistemi Kurulu Yönergesi KONSEY VE KURULLAR YNG.02.06 Yönetim Kurulu
15 Sağlık Hukuku Kurulu Yönergesi KONSEY VE KURULLAR YNG.02.07 Yönetim Kurulu
16 TOTBİD YAPAY ZEKA ve TELETIP ÇALIŞMA GRUBU YÜRÜTME KURULU  KONSEY VE KURULLAR YNG.02.08 Yönetim Kurulu
17 TOTBİD Omurga Çalışma Grubu Yönergesi KONSEY VE KURULLAR YNG.02.09 Genel Kurul
18 Geriatrik Ortopedi Kurulu Yönergesi KONSEY VE KURULLAR YNG.02.10 Yönetim Kurulu
19 TOTBİD Deprem ve Afet Kurulu Yönergesi KONSEY VE KURULLAR YNG.02.11 Yönetim Kurulu
20 TOTBİD Resmi Kurumlar ile İlişkiler Yönergesi KONSEY VE KURULLAR YNG.02.12 Yönetim Kurulu
21 TOTBİD Üyelik Kurulu Yönergesi KONSEY VE KURULLAR YNG.02.13 Yönetim Kurulu
22 TOTBİD Ulusal Danışma Kurulu Yönergesi KONSEY VE KURULLAR YNG.02.14 Yönetim Kurulu
23 TOTBİD Uluslararası Danışma Kurulu Yönergesi KONSEY VE KURULLAR YNG.02.15 Yönetim Kurulu
24 TOTBİD Ortobiyoloji Kurulu KONSEY VE KURULLAR YNG.02.16 Yönetim Kurulu
25 Prof. Dr. Rıdvan Ege Bilimsel Yayın Ödülü Yönergesi BURS VE ÖDÜLLER YNG.03.01 Yönetim Kurulu
26 Prof. Dr. Akif Şakir Şakar En İyi Uzmanlık Tezi Ödülü Yönergesi BURS VE ÖDÜLLER YNG.03.02 Yönetim Kurulu
27 Ulusal Kongre Bilimsel Ödülleri Yönergesi BURS VE ÖDÜLLER YNG.03.03 Yönetim Kurulu
28 Prof. Dr. Zeki Korkusuz Temel Bilimler Araştırma Ödülü Yönergesi BURS VE ÖDÜLLER YNG.03.04 Yönetim Kurulu
29 TOTBİD Yurtdışı Araştırma Bursu BURS VE ÖDÜLLER YNG.03.05 Yönetim Kurulu
30 TOTBİD Araştırma Projeleri Destekleme Yönergesi BURS VE ÖDÜLLER YNG.03.06 Yönetim Kurulu
31 TOTBİD Eğitim Bursu Yönergesi BURS VE ÖDÜLLER YNG.03.07 Yönetim Kurulu
32 Kurum Ziyaretleri ve Akreditasyon Komisyonu Çalışma Yönergesi TOTEK YNG.04.01 Yönetim Kurulu
33 TOTBİD - TOTEK Uzmanlık Eğitimi Gelişim Sınavı Yönergesi TOTEK YNG.04.02 Yönetim Kurulu
34 TOTEK Kitap İnceleme ve Değerlendirme Yönergesi TOTEK YNG.04.03 Yönetim Kurulu
35 Temel Bilimler ve Araştırma Okulu (TBAO) Yönergesi TOTEK YNG.04.04 Yönetim Kurulu
36 TOTEK Sınav Komisyonu Yönergesi TOTEK YNG.04.05 Yönetim Kurulu
37 Kurs Konu Çakışmaları Yönergesi EŞGÜDÜM KURULU YNG.06.01 Eşgüdüm Kurulu

 

1.4. Organizasyon

            1.4.a. Yönetim Kurulu

1.4.a.1. Yönetim Kurulu, Genel Kurul tarafından iki sene için seçilen 9 asıl, 9 yedek üyeden teşekkül eder. Bir önceki dönemde dernek başkanı olarak hizmet etmiş kişi, bir sonraki dönemde yönetim kurulu çalışmalarına katılır, ancak oy hakkı bulunmaz. TOTBİD’in kurucu Başkanı Prof. Dr. Rıdvan EGE’dir.

 

1.4.a.2. Yönetim Kurulu iki sene için seçilen 9 kişi arasından bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir genel sekreter, bir muhasip üye seçer. Bir dönem başkanlık yapan üye bir daha başkan olamaz. Başkan derneğin tüzel kişiliğini temsil eder.

 

1.4.a.3. TOTBİD Yönetim Kurulu, Başkan’ın daveti ile veya bulunmadığında Başkan Yardımcısı başkanlığında toplanır. Mazeretini toplantıdan evvel bildirmeksizin üç defa üst üste Yönetim Kurulu’na gelmeyenler istifa etmiş sayılırlar. Onların yerine aldıkları oy sırası ile yedek üyeler göreve çağrılır. Herhangi bir nedenle başkanlık görevinin boşalması halinde bu görevi ilk Genel Kurul’a kadar Başkan Yardımcısı yürütür.

 

1.4.a.4. Yönetim kurulu toplantılarının fiziki ortamda yapılması esas olmakla birlikte şartların zorunlu kılması halinde yönetim kurulu toplantıları mevzuata uygun olarak elektronik ortamda da yapılabilir.  Yönetim kurulu toplantılarının fiziki ortamda gerçekleştirilmesine yönelik mevzuatta ve tüzükte yer alan bütün usul ve esaslar elektronik ortamda yapılan toplantılar için de geçerlidir.

 

            1.4.b. Yönetim Kurulu ve Görevleri

1.4.b.1. Genel Kurul tarafından verilen kararları uygulamak,

1.4.b.2. Derneğin amacına varmak için 2. madde de yazılı işler üzerinde çalışmak ve teşebbüsleri yapmak ve gerekli ise asli üyeleri aynı işler için şahıs ve komisyon halinde görevlendirmek,

1.4.b.3. Yıllık çalışma programı ve bütçeyi hazırlamak ve tatbik etmek,

1.4.b.4. Genel kurula sunulacak teklifleri hazırlamak,

1.4.b.5. Kanun ve yönetmelikte belirtilen defterleri tutar. Bu defterlerin noterden veya Dernekler Müdürlüğü’nden tasdikli olması zorunludur.

1.4.b.6. Masrafları kabul ve onaylamak, denetleme kurulunca genel işlemler ve bütçe durumu hakkında sunulan raporu incelemek,

1.4.b.7. Yayınlanacak eserleri, mali bakımdan desteklenecek araştırmaları düzenlemek, yapılacak sosyal hizmetleri ve yurt içinde ve dışında kongre ve ilmi toplantılara katılacakları ve konferans ve araştırıcıları vazifelendirmek, gerekli görülen durumlarda mali destek sağlamak, uluslararası ilişkilerde görev alacak ulusal dernek temsilcilerini belirlemek (Ulusal dernek temsilcilerinin görev süresi TOTBİD Yönetim Kurulu görev süresi ile sınırlıdır. En fazla iki dönem görevlendirme yapılabilir.)

1.4.b.8. Derneğin amacına varmak yolunda resmi ve özel kuruluş ve kurumlarla hakiki ve hükmü şahsiyetlerle münasebetler tesis ve idame etmek,

1.4.b.9. Bütçenin fasılları arasında zaruri sebeplerle değişiklikler yapmak, tahminden fazla gelir olursa bunu lüzumlu fasıllara eklemek,

1.4.b.10. Derneğin amacına uygun olarak kuracağı ve açacağı koruyucu, tedavi edici ve eğitici tesis ve işletmeleri arttırmak, protokolleri yapmak, yönetmek, kadrolarını yapmak tayin ve azillerini düzenlemek ve uygulamak,

1.4.b.11. Derneğin alt kuruluşlarına ait iç yönetmeliğini ve başka kuruluşlarla işbirliği ilkelerini hazırlamak ve uygulamak,

1.4.b.12. Dernek üyeliğine başvuruları 30 gün içinde karara bağlamak, üyelikten çıkarılma konularında karar vermek,

1.4.b.13. Şube ve Temsilcilik açılmasını Genel Kurul’a önermek,

 

1.4.b.14. Genel Kurul’un verdiği yetki ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınmaz malları satmak, bina ve tesis inşa ettirmek, dernek lehine rehin, ipotek ve ayni haklar tesis ettirmek,

1.4.b.15. Mevzuatın ve Dernek tüzüğünün gerektirdiği diğer hizmetleri yapmak,

1.4.b.16. Kamu kuruluşları ve özel kuruluşlar tarafından yapılan isteklere bağlı olarak gerek ameliyatlarda kullanılan her çeşit malzeme, gerekse mesleki uygulamalar için danışmanlık hizmeti verecek komisyon veya bilirkişiler oluşturmak

1.4.b.17. Onur Kurulu’nun almış olduğu kararları uygulamak

1.4.b.18. TOTBİD Yönetim Kurulu, her yıl yurt genelinde yapılacak olan Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresinin yerini, tarihini, konularını ve kongre başkanını seçer. Kongre Düzenleme Kurulu, Kongre Başkanı ve Kongre genel koordinatörü ile birlikte yedi kişiden oluşur. TOTBİD Yönetim Kurulu, Kongre Düzenleme Kurulu için, Kongre Başkanı’nın önerdiği dört kişiden ikisini seçer. Diğer üç üyeden ikisi TOTBİD Yönetim Kurulu tarafından ve birisi TOTBİD’ in muhasip üyesi olmak üzere kendi içinden, bir üye de TOTBİD İktisadi İşletmesi Yönetim Kurulunun dernek üyesi olan üyelerinden birisi olmak üzere seçilir. Seçilen üyelerden biri, Kongre Genel Sekreterliğini yapar. Kongre Genel Koordinatörü, TOTBİD Yönetim Kurulu Başkanı’dır veya onun önerisiyle Yönetim Kurulunca seçilir. Bir önceki ulusal kongre genel sekreteri de kongre düzenleme kurulu toplantılarına oy hakkı olmaksızın katılır. Kongre Düzenleme Kurulu dilerse özel çalışma grupları kurabilir. Kongre Düzenleme Kurulu, idari, ilmi ve mali yönlerden Kongre Genel Koordinatörü ve TOTBİD Yönetim Kurulu ile işbirliği yaparak çalışır. Kongre, TOTBİD Başkanı veya onun görevlendireceği bir üyenin Onursal Başkanlığında açılır. Kongre Düzenleme Kurulu ve kongreye ilişkin diğer çalışma usul ve esasları TOTBİD Yönetim Kurulu tarafından hazırlanacak Yönerge ile belirlenir.

 

            1.4.c. Denetleme Kurulu

Genel Kurul’un seçtiği üç asıl ve üç yedek üyeden teşekkül eder. Denetleme Kurulu yılda bir defa derneğin faaliyetlerini denetler ve raporu TOTBİD Yönetim Kurulu’na verir. İki yıllık faaliyet dönemi sonunda, denetleme sonuçları ile ilgili raporu da Genel Kurul’a sunar. 

 

            1.4.d. Onur Kurulu

Genel kurul tarafından, ortopedi ve travmatoloji uzmanlığında yirmi yılını doldurmuş olan ve hakkında verilmiş herhangi bir disiplin cezası bulunmayan üyeler arasından, yönetim kurulu ile aynı anda seçilen 5 asıl ve 5 yedek üyeden oluşur. Etik olmayan davranışları sabit bulunan TOTBİD üyeleri hakkında Etik Kurul önerilerini görüşerek karara bağlayan TOTBİD Yönetim Kurulu kararına itiraz edildiğinde, bu dosya onur kuruluna iletilir. Onur Kurulu kararlarına karşı, genel kurula itiraz ve sonrasında da yargı yolu açıktır. Onur Kurulu, TOTBİD Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan yönerge esaslarına uygun olarak çalışır.

Onur kurulu, kendisine yapılan müracaatları, dernekler kanunu, TOTBİD tüzüğü, etik kurul yönergesi ve TTB ilkeleri doğrultusunda inceleyerek karar alır. Karar için en az 3 üyenin o yönde oy kullanması gereklidir. Bu kararları TOTBİD yönetim kurulu uygular.

 

            1.4.e.  Etik Kurulu

Etik Kurulu, Genel Kurul tarafından ve Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlığında onbeş senesini doldurmuş olan ve hakkında verilmiş herhangi bir disiplin cezası bulunmayan üyeler arasından, iki yıl süre ile seçilen 5 asıl ve 5 yedek üyeden oluşur.

Etik Kurulu, bilimsel araştırmalarda yayın ilkelerine uymamak ve etik dışı eylemlerde bulunmakla suçlanan dernek üyeleri yanında TOTBİD’ in gelenek ve amaçlarına uygun olmayan hareketleri ile genel hekimlik mesleği ve toplum ahlakına aykırı davranışlarda bulunduğu iddia edilen dernek üyeleri hakkında, TOTBİD Yönetim Kurulu kararı ile soruşturma yapar. Etik Kurul, eylemleri sabit bulunan üyeler hakkında, Etik Kurul Yönergesinin ikinci bölümünde yer alan “Disiplin Suçları ve Cezaları” maddeleri doğrultusunda öngördükleri karar önerilerini TOTBİD Yönetim Kurulu’na sunar. Öneriler üzerine karar verme; verilen kararı duyurma ve uygulama yetkisi TOTBİD Yönetim Kurulu’na aittir. Etik Kurul TOTBİD Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan yönerge esaslarına uygun olarak çalışır.

 

            1.4.f. TOTEK

Türkiye’de Ortopedi ve Travmatoloji eğitim standartlarının yükseltilmesi amacıyla aşağıda belirtilen üç temel alanda faaliyet göstermek üzere Eğitim Konseyi oluşturulmuştur.

  1. Uzmanlık eğitimi standartlarını belirlemek üzere çalışmalar yapmak, Türkiye’de ideal Ortopedi ve Travmatoloji eğitimi için gerekli altyapı koşullarının asgari standartlarını tanımlayıcı araştırmalar yapmak, elde edilen bilgileri eğitim kurumlarıyla paylaşmak, kurumların bu konudaki çalışmalarına destek olmak, eksiklikleri gidermede yol gösterici olmak.
  2. Uzmanlık sonrası eğitimi teşvik etmek ve bilimsel düzeyi denetlemek amacıyla kurslar ve sınavlar düzenlemek, düzenlediği sınavlarda belirli özelliklere sahip uzmanlar arasından bu sınavı başaranları belgelendirmek (Sertifikasyon),
  3. Ortopedi ve Travmatoloji alanında akademik yükseltmeler için gerekli önkoşulları tanımlamak amacıyla çalışmalar yapmak. 

Konseyin oluşma şekli, çalışma ilkeleri özel bir yönerge ile belirlenir. Hazırlanan yönerge TOTBİD Yönetim Kurulu tarafından tartışıldıktan sonra Genel Kurul’un onayına sunulur. Eğitim Konseyi Dernek Yönetim Kurulu ile işbirliği içinde çalışır. TOTEK’ in eğitim faaliyeti ve çalışma alanı ile ilgili mali ihtiyaçları da TOTBİD tarafından desteklenir.

 

            1.4.g. TOAK

Türkiye’de ortopedi ve travmatoloji alanında çalışan hekimlerin bilimsel araştırmalar yapmalarını özendirmek ve bu konuda katkı sağlamak; yurtiçi ve dışındaki kurs, seminer ve benzeri bilimsel çalışmalara katılmalarını teşvik etmek üzere kurulmuştur.

Konseyin oluşma şekli, çalışma ilkeleri özel bir yönerge ile belirlenir. Hazırlanan yönerge TOTBİD Yönetim Kurulu tarafından tartışıldıktan sonra Genel Kurul’un onayına sunulur. Türk Ortopedi ve Travmatoloji Araştırma Konseyi, Dernek Yönetim Kurulu ile iş birliği içinde çalışır. TOAK’ın faaliyetleri ve çalışma alanı ile ilgili mali ihtiyaçları TOTBİD tarafından desteklenir.

 

            1.4.h. TOTBİD-AGUH Konseyi

Türkiye’de ortopedi ve travmatoloji alanında uzmanlık eğitimi almakta olan asistanlar ile genç uzman hekimlerin sorunlarını belirleyip tartışabilecekleri ve bunlara çözüm önerileri üreterek TOTBİD Yönetim Kurulu’na sunabilecekleri, ayrıca ulusal ve uluslararası düzeyde benzer faaliyet gösteren kuruluşlarla iş birliği içinde çalışabilecekleri bir yapılanma olarak TOTBİD -AGUH (Asistan ve Genç Uzman Hekimler) Konseyi kurulmuştur.

Konseyin oluşma şekli, çalışma ilkeleri özel bir yönerge ile belirlenir. Hazırlanan yönerge TOTBİD Yönetim Kurulu tarafından tartışıldıktan sonra Genel Kurul’un onayına sunulur. TOTBİD-AGUH Konseyi, Dernek Yönetim Kurulu ile iş birliği içinde çalışır, faaliyetleri ve çalışma alanı ile ilgili mali ihtiyaçları TOTBİD tarafından desteklenir.

 

         

  1.4.ı. Şubeler

Şubeler, Dernekler Kanunu’nun ilgili maddelerdeki hükümlerine göre çalışma ve faaliyetlerini yürütürler.

Şubelerden üye sayısı 100 (yüz) ve üzerinde olanların Yönetim Kurulları; 7 asıl ve 7 yedek üyeden oluşur, üye sayısı 100 (yüz)ün altında olan şube Yönetim Kurulları 5 asıl, 5 yedek üye ile kurulur. Seçilen asıl üyelerden sonra en fazla oy alanlar yedek üye seçilmiş olur. Asıl üyeler, aralarından bir başkan, bir sekreter seçerek görev bölümü yapar. Kararlar çoğunlukla verilir. Genel Kurul ayrıca 3 asıl ve 3 yedek denetçi seçer. Başkanlık en fazla 2 dönemle sınırlıdır.

 

TOTBİD şu anda 4 şubesi ile faaliyetlerine devam etmektedir.

 

            TOTBİD Ankara (Spor Travmatolojisi) Şubesi

            TOTBİD Altındağ (Ortopedik Travma) Şubesi

            TOTBİD İstanbul (Kemik ve Yumuşak Doku Tümörleri) Şubesi       

            TOTBİD Üsküdar (Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi) Şubesi

                      

  1.4.i. Çalışma Grupları ve Kurullar

TOTBİD Çalışma Grupları ve Kurulları kendi yönergeleri dahilinde yönetim kurulu denetiminde çalışma ve faaliyetlerini yürütmektedir.

 

1.4.i.1. TOTBİD Eşgüdüm Kurulu

TOTBİD ve TOTBİD bünyesindeki şube, konsey ve kurullar ile ortopedi ve travmatoloji alanındaki diğer derneklerin eş güdümünün sağlanması amacıyla TOTBİD Eş Güdüm Kurulu oluşturulmuştur. Üyeleri, yönergesi ve protokolleri TOTBİD web sayfasından yayınlanmaktadır.

 

1.4.i.2. TOTBİD Eşgüdüm Kurulu Dernekleri Konu Çakışması Çalışma Grubu

Eşgüdüm Kurulu üyesi alt branş şube ve bağımsız derneklerin çalışma konularıyla ilgili yürüttükleri eğitim faaliyetleri süreçlerinde verimlilik ve beklenen faydanın en üst düzeyde sağlanması, katılım, sponsorluk ve elde edilecek gelirler bakımından çıkar çatışmalarının engellenmesi ile konu çakışmasının önlenebilmesi için prensiplerin belirlenmesi amacıyla kurulmuştur.

 

1.4.i.3. TOTBİD Ortopedik İşlemler Kodlama ve Sut Kurulu

Kurulun görevi, Ortopedi ve Travmatoloji uygulamalarındaki işlem kodlarını ve katsayıları belirlemek, geliştirmek ve değiştirmek konusunda Türk Tabipler Birliği (TTB), Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK), Sağlık Bakanlığı ve ilgili diğer sağlık sistemi paydaşları ile iş birliği halinde çalışmalar yapmaktır.

 

1.4.i.4. TOTBİD İmplant Kayıt Sistemi Kurulu

TOTBİD adına ve TOTBİD Yönetim Kurulu bilgisinde, SGK ile işbirliği yaparak ulusal implant kayıt sistemlerinin oluşturulması, Ortopedi ve travmatoloji alanında kullanılan implantlara bağlı komplikasyon ve revizyon ameliyatlarının azaltılması, implant ile ilgili sağlık hizmetlerinin kalitesi konusunda çalışmalar yapmak ve ilgili bakanlık ve derneklere danışmanlık hizmeti sunmak, Ortopedi ve Travmatoloji alanı ile ilgili tüm ulusal ve uluslararası derneklerle ve dergi yayın kurulları vb. kuruluşlarla iletişimde bulunarak konusunda ortak çalışmalar yapmak amacıyla kurulmuş ve faaliyetlerine devam etmektedir.

 

1.4.i.5. Sağlık Hukuku Kurulu

Adli vakaların çok sık görüldüğü Ortopedi ve Travmatoloji bilim dalı tıbbın diğer dalları arasında uygulamada mensupları en sık şikâyet ve davalarla karşılaşan branşlardan birisidir. Camiamız mensupları bu tür şikâyet ve davalarla karşılaştığında çoğu kez çekingenlik ve bilgi eksikliğinden kaynaklanan olumsuz sonuçlarla karşılaşmaktadırlar. Gerek bu konuda yalnız kalmamaları, gerekse bilimsel ve hukuki destekleri arkalarında hissedebilmeleri hayati önem taşımaktadır. Bu amaçla dernek üyelerimize hukuki destek vermek, bu kurulun temel amacıdır.

 

 

1.4.i.6. TOTBİD Yapay Zeka ve Teletıp Çalışma Grubu

1.4.i.6.a. Medikal big datanın yapay zeka temelli toplanması ve işlenmesi ile ilgili süreçlerin hukuka ve insan haklarına dayalı şekilde tanımlanması, kurulumu ve işletimi için temel esaslar üzerinde çalışmalar yapmak,

1.4.i.6.b. Mevcut yasal düzenlemeler kapsamında hasta-hekim-sağlık profesyonelleri-sağlık kurumları açısından Yapay Zeka ve Teletıp uygulamalarının; kişisel hakların korunması, etik kurallar ve mahremiyet gibi hassas alt başlıklar çerçevesinde Ortopedi ve Travmatoloji alanında uygulanabilir yöntemlerini tanımlamak, geliştirmek ve TOTBİD Yönetim Kuruluna önerilerde bulunmak,

1.4.i.6.c. Türk Tabipler Birliği Etik Kurulu ve Dünya Tabipler Birliği tarafından yayınlanan metinler, mevzuat ve güncel yayınlar dikkate alınarak Yapay Zeka ve Teletıp uygulamalarının Ortopedi ve Travmatoloji alanında kullanımında, kullanıcılara ışık tutacak kılavuzları hazırlamak, bu kılavuzları gelişen teknoloji ve mevzuatlar çerçevesinde güncel tutmak,

1.4.i.6.d. Ulusal ve uluslararası alanda Teletıp ve Yapay Zeka ile ilgili çalışmalar yürüten diğer dernek ve kuruluşlarla ortak çalışmalarda bulunmak ve TOTBİD’i temsil etmek,

1.4.i.6.e. Ülkemizde Teletıp ve Yapay Zeka konularında bilimsel araştırma yapmak veya yapılan araştırmalara destek vermek,

1.4.i.6.f. Ortopedi ve Travmatoloji alanında uygulanabilir olan ve gelişen Yapay Zeka ve Teletıp teknolojileri ile ilgili projeler üretmek,

1.4.i.6.g. Ortopedi ve Travmatolojide bilişim konuları, Yapay Zeka ve Teletıp ile ilgili farkındalık sağlamak, çalışanlarına yardımcı olabilecek bilişim teknolojileri konusunda çalışmalar yapmak,

1.4.i.6.h. Yapay Zeka ve Teletıp teknolojilerinin Ortopedi ve Travmatolojide kullanımına ait saha çalışmaları düzenlemek,

1.4.i.6.i. Yapay Zeka ve Teletıp uygulamaları ile ilgili eğitim materyalleri hazırlamak.

1.4.i.6.j. Yapay zeka alt yapılı robotik cerrahi, sonlu elemanlar gibi konularda yapılan çalışmalara destek vermek.

1.4.i.6.k. Çalışma konu ve amaçlarının gerekli kıldığı durumlarda özel ve resmi kurum, kuruluş ve üniversitelerle ortak çalışmalar yürütmek.

 

 

 

 

1.4.i.7. TOTBİD Omurga Çalışma Grubu

1.4.i.7.a. Omurga cerrahisi ile ilgilenen ortopedi ve travmatoloji uzmanlarının TOTBİD bünyesinde bir araya gelmesini sağlamak

1.4.i.7.b. Ülkemizde omurga cerrahisi ile ilgili ulusal dernek olan Türk Omurga Derneği (TOD) çalışmalarına destek vermek

1.4.i.7.c. Omurga sağlığı ile ilgili çalışmalar yürüten diğer dernek ve kuruluşlarla (Türk Nöroşirürji Derneği, Türk Nöroloji Derneği, Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği, Türkiye Fizyoterapistler Derneği, Türkiye Omurilik Felçliler Derneği vb.) ortak çalışmalarda bulunmak ve TOTBİD’i temsil etmek

1.4.i.7.d. TOTBİD Eşgüdüm Kurulu’nun üyesi olarak bu kurulun çalışmalarına destek vermek, omurga ile ilgili konularda katkı sağlamak

1.4.i.7.e. Omurga hastalıkları konusunda çalışan diğer derneklerle TOTBİD arasında yapılmış ya da yapılacak olan protokollere uygun çalışmalar yürütmek

1.4.i.7.f. Omurga cerrahisi konusunda kurs, sempozyum ve toplantılar düzenlemek ya da düzenleyen diğer dernek ve kuruluşlara destek vermek

1.4.i.7.g. TOTBİD Yönetim Kurulu’ndan gelen omurga cerrahisini ilgilendiren konulardaki görüş isteklerini yanıtlamak ve bu konuda verilen diğer görevleri yerine getirmek

 

1.4.i.8. Geriatrik Ortopedi Kurulu

1.4.i.8.a. Geriatrik Ortopediyi ilgilendiren konularda güncel gelişmeleri takip etmek ve üyelerine duyurmak. 

1.4.i.8.b. Geriatrik Ortopedi konularında Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlarının duyarlılığını arttırmak, bu amaçla toplantı, kongre, sempozyum düzenlemek ve düzenlenen kongrelere TOTBİD onayı ile bilimsel destekte bulunmak

1.4.i.8.c. Ülkemizde Geriatrik Ortopedi konusunda bilimsel araştırma yapmak veya yapılan araştırmalara destek vermek,

1.4.i.8.d. Geriatrik Ortopedi konusunda kitap veya hasta bilgilendirme broşürleri hazırlamak

1.4.i.8.e. Toplumun Geriatrik Ortopedi konusunda bilgilendirilmesini amaçlayan etkinliklerde bulunmak

1.4.i.8.f. Yurt içinde ve dışında benzer amaçlar için çalışan bilimsel kurul ve derneklerle iş birliği olanaklarını araştırmak ve TOTBİD adına iş birliğinde bulunmak

 

 

1.4.i.9. TOTBİD Deprem ve Afet Kurulu

Deprem ve Afet Koordinasyon Kurulu; deprem ve benzeri afetler öncesi, esnası ve sonrasında ortopedi ve travmatoloji müdahalelerindeki eksilikler ve iyileştirilmesi gereken durumları araştırmak ve rehberlik etmek; afet durumlarında gönüllü ortopedi ve travmatoloji sağlık hizmetlerini planlamak ve koordine etmek amacıyla oluşturulmuş bir çalışma kuruludur.

 

1.4.i.10. TOTBİD Resmi Kurumlar ile ilişkiler

TOTBİD adına ve TOTBİD Yönetim Kurulu bilgisinde,

  1. a) TOTBİD’in amaç ve ihtiyaçları doğrultusunda kamu kuruluşları ile ilişkilerin düzenlenmesi, b) Derneğimiz, ülkemiz ve branşımız lehine karşılıklı görüşmeler ve ilerlemeler sağlamak,
  2. c) Üyelerimizin özlük haklarının korunması ve branşımıza ilişkin sorunlarda kamu kurum ve kanun koyucular ile iletişimde bulunmak amacıyla kurulmuş ve faaliyetlerini sürdürmektedir.

 

 

1.4.i.11. TOTBİD Üyelik Kurulu

TOTBİD adına ve TOTBİD Yönetim Kurulu bilgisinde,  

  1. a) TOTBİD’in üyeleri ile iletişiminin güçlendirilmesi ve yeni üyelerin kazandırılması için çalışmalar yapmak
  2. b) Yeni uzman olan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlarını üye olunması konusunda bilgilendirmelerine yönelik yöntemleri belirlemek üzere çalışmalar yapmak.
  3. c) TOTBİD üyelerine düzenli e-bülten, e-posta, sms vs. gibi bilgilendirmelerin aktif olarak yürütülmesi konusunda bilgilendirmelerine yönelik yöntemleri belirlemek üzere çalışmalar yapmak.
  4. d) TOTBİD Yönetim Kurulu tarafından kurul amaçlarıyla ilgili hususlarda talep edilecek konularda görüş bildirmek

amaçlarıyla faaliyetlerini sürdürmekte olan kuruldur.

 

1.4.i.12. TOTBİD Ulusal Danışma Kurulu

TOTBİD Ulusal Danışma Kurulu, TOTBİD tarafından yürütülmekte olan faaliyetler ile ilgili olarak tavsiye niteliğinde öneriler oluşturmak ve TOTBİD Yönetim Kurulu’na iletmek amacıyla TOTBİD Başkanlığı yapmış üyelerinden oluşmuştur.

 

1.4.i.13. TOTBİD Uluslararası Danışma Kurulu

TOTBİD ve Şubelerinin, uluslararası ilişkileri konusunda TOTBİD Yönetim Kurulu’na tavsiye niteliğinde görüş ve önerilerini iletmek; TOTBİD Yönetim Kurulu tarafından kurul amaçlarıyla ilgili hususlarda talep edilecek konularda görüş bildirmek amacıyla Uluslararası dernek ve federasyonlarda başkanlık görevi yapmış üyelerden oluşmuştur.

 

1.4.i.14. TOTBİD Ortobiyoloji Kurulu

Amaçları

  1. Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlık alanında kas-iskelet sisteminde kullanılan biyolojik, rejeneratif veya kimyasal ajanların (Ortobiyolojik ajanlar: PRP, Kök hücre, Ozon, hyalüronik asid, Hidrojel, ve diğerleri (ASA = amniotic suspension allograft, SVF = stromal vascular fraction, BMAC = bone marrow aspirate concentrate) vb.) kullanımı ile ilgili güncel gelişmeleri takip etmek ve hazırlayacağı raporlar ile üyelerine duyurmak,
  2. Ortobiyoloji konularında Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlarının duyarlılığını arttırmak, bu amaçla anketler hazırlamak ve uygulamak, derleme/sistematik derlemeler hazırlamak, var olan literatür üzerinde uzlaşı raporları hazırlamak,
  3. TOTBİD Yönetim Kurulu tarafından kendisine sevk edilecek konularda raporlar hazırlamak, d. Ortobiyoloji konusunda hasta bilgilendirme broşürleri hazırlamak,
  4. Yurt içinde ve yurt dışında benzer amaçlar için çalışan dernek bilimsel kurulları ve derneklerle iş birliği olanaklarını araştırmak, TOTBİD Yönetim Kurulu kararıyla TOTBİD adına iş birliğinde bulunmak, ortak uzlaşı raporları hazırlamak, raporların TOTBİD aracılığı ile üyelerimize duyurulması için TOTBİD yönetim kuruluna sunmak.

 

 

            1.4.j. Uluslararası Delegeler

TOTBİD yönetim kurulu uluslararası ilişkilerde görev alacak ulusal dernek temsilcilerini belirler. EFORT Ulusal Delegesi TOTBİD Yönetim Kurulu tarafından iki üye olarak belirlenir. APOA delegeleri ise görevde olan TOTBİD Yönetim Kurulu Başkanı ile bir önceki dönem yönetim kurulu başkanıdır. UEMS – EBOT Ortho Section delegesi de yine yönetim kurulu tarafından bir üye olarak belirlenir.

 

           

 

1.4.k TOTBİD İktisadi İşletmesi

Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği’nin 12/04/2009 tarih ve 5 sayılı yönetim kurulu kararı ile TOTBİD’in ticari gelir getiren kurs, kongre ve kitap satışı gibi konularda faaliyetlerini gerçekleştirmek amacıyla 20 Temmuz 2009 tarihinde kurulmuştur.

Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği İktisadi İşletmesi’nin temsil ve ilzamı Müdürler Kuruluna aittir.

İktisadi İşletme Müdürler Kurulu Başkanı: Dernek üyesi olması zorunludur. İktisadi İşletme Müdürler Kurulu Başkanı, Dernek Yönetim Kuruluna bağlı olarak çalışacaktır. Kullandığı yetkiler hakkında Dernek Yönetim Kuruluna bilgi vermekle yükümlüdür.

İktisadi İşletme Müdürler Kurulu Başkan Yardımcısı: Dernek üyesi olması zorunludur. İktisadi İşletme Müdürler Kurulu Başkan Yardımcısı, Dernek Yönetim Kuruluna bağlı olarak çalışacaktır. Kullandığı yetkiler hakkında Dernek Yönetim Kuruluna bilgi vermekle yükümlüdür.

İktisadi İşletme Müdürü: Dernek üyesi olması zorunlu değildir. Derneğe hizmet akdi ile bağlıda olabilir. İktisadi İşletme Müdürü, Dernek Yönetim Kuruluna bağlı olarak çalışacaktır. Kullandığı yetkiler hakkında Dernek Yönetim Kuruluna bilgi vermekle yükümlüdür.

 

 

1.5.Faaliyet Alanları

          1.5.a. Ulusal Ortopedi Kongresi

TOTBİD Yönetim Kurulu, her yıl yurt genelinde yapılacak olan Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresinin yerini, tarihini, konularını ve kongre başkanını seçer. Kongre Düzenleme Kurulu, Kongre Başkanı ve Kongre genel koordinatörü ile birlikte yedi kişiden oluşur. TOTBİD Yönetim Kurulu, Kongre Düzenleme Kurulu için, Kongre Başkanı’nın önerdiği dört kişiden ikisini seçer. Diğer üç üyeden ikisi TOTBİD Yönetim Kurulu tarafından ve birisi TOTBİD’ in muhasip üyesi olmak üzere kendi içinden, bir üye de TOTBİD İktisadi İşletmesi Yönetim Kurulunun dernek üyesi olan üyelerinden birisi olmak üzere seçilir. Seçilen üyelerden biri, Kongre Genel Sekreterliğini yapar. Kongre Genel Koordinatörü, TOTBİD Yönetim Kurulu Başkanı’dır veya onun önerisiyle Yönetim Kurulunca seçilir. Bir önceki ulusal kongre genel sekreteri de kongre düzenleme kurulu toplantılarına oy hakkı olmaksızın katılır. Kongre Düzenleme Kurulu dilerse özel çalışma grupları kurabilir. Kongre Düzenleme Kurulu, idari, ilmi ve mali yönlerden Kongre Genel Koordinatörü ve TOTBİD Yönetim Kurulu ile işbirliği yaparak çalışır. Kongre, TOTBİD Başkanı veya onun görevlendireceği bir üyenin Onursal Başkanlığında açılır. Kongre Düzenleme Kurulu ve kongreye ilişkin diğer çalışma usul ve esasları TOTBİD Yönetim Kurulu tarafından hazırlanmış olan yönerge ile belirlenir.

 

          1.5.b. WEB Sayfası

TOTBİD, “www.totbid.org.tr” web adresi üzerinden tanıtım, bilgilendirme ve eğitim faaliyetleri yapmaktadır.

 

1.5.c. Sınavlar

 Türk Ortopedi ve Travmatoloji Eğitim Konseyi tarafından her yıl TOTBİD – TOTEK Yeterlik Sınavı ve Uzmanlık Eğitimi Gelişim Sınavı, yönergeleri çerçevesinde yapılmaktadır.

TOTEK Yeterlik Sınavlarını düzenleyen, sınavın standardizasyonu ile ilgili çalışmaları ve hazırlıkları yapan, TOTEK Yönetim Kurulu’na sınavlar ile ilgili düzenli raporlama sağlayan, içinde TOTEK Yönetim Kurulu dışındaki üyelerin de olduğu, TOTEK’e bağlı çalışmak üzere TOTEK Yeterlik Sınavı Komisyonu da yönergesi çerçevesinde çalışmalarına devam etmektedir.

 

       

  1.5.d. Burslar

TOTBİD Yurtdışı Araştırma Bursu, TOTBİD - TOAK Araştırma Projeleri Destekleri ve TOTBİD Eğitim Bursu olmak üzere üç ayrı burs verilmektedir. TOTBİD Kongresi’nden elde edilecek gelirler içerisinden oluşturulan burs fonu ile bütçesi belirlenir.

 

            1.5.e. Ödüller

Prof. Dr. Rıdvan Ege Bilimsel Yayın Ödülü, Prof. Dr. Akif Şakir Şakar En İyi Uzmanlık Tezi Ödülü, Prof. Dr. Zeki Korkusuz Temel Bilimler Araştırma Ödülü ve Ulusal Kongre Ödülleri

yönergeleri çerçevesinde her yıl başvuruları alınır, jüriler tarafından değerlendirilerek hak kazanan adaylara ödülleri verilir.

 

          1.5.f. TOTBİD Dergisi

TOTBİD Dergisi, derneğin resmi yayın organıdır. Derginin sahibi (yazı işleri müdürü) TOTBİD adına TOTBİD Başkanıdır. TOTBİD Yönetim Kurulu üyeleri, TOTEK Başkanı, TOAK Başkanı, dergi editörü, editör yardımcıları ve teknik kurul derginin yayın kurulunu oluştururlar.  Dergi editörü, TOTBİD Yönetim Kurulu tarafından beş yıl için belirlenir. Bu süre TOTBİD Yönetim Kurulu kararı ile en fazla iki yıl uzatılabilir. Eski ve yeni editör 6 ay süreyle işlerin devamlılığı adına birlikte çalışmalıdır.

 

          1.5.g. ACTA ORTHOPAEDICA ET TRAUMATOLOGICA TURCICA" (AOTT)

TOTBİD – TOTDER ortak yayın organıdır.

          1.5.h. Üyelik

Ekim 2024 itibari ile 2800 asil üyesi bulunmaktadır. Dijital üye platformu aktif olarak kullanılmasının yanı sıra üye kayıt defterinde de kayıt altındadır. TOTBİD Üyelik Kurulu da yeni üyelerin kazandırılması konusunda çalışmalarını sürdürmektedir.

 

  1.6. Hukuki, Mali İşler ve İdari İşler

          1.6.a. Hukuki işler

Derneğin hukuki işleri TOTBİD Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilen Hukuk Müşaviri tarafından yönetim kurulu koordinasyonunda yürütülür.

 

 

          1.6.b. Mali İşler

Derneğin mali işleri kendi ofis personeli tarafından yürütülmektedir. TOTBİD’in yönetim kurulu tarafından sözleşmeli olarak hizmet almış olduğu bir mali müşavir ve yeminli mali müşaviri de bulunmaktadır.

 

          1.6.c. İdari İşler

Dernek idari işleri dernek personellerince yönetim kurulu koordinasyonun da yürütülmektedir.

Genel Merkez ofisimizde bir İdari ve Mali Direktör, iki İdari ve Mali Direktör Yardımcısı, iki idari personel ile iki yardımcı personel çalışmaktadır.

Ayrıca TOTBİD İktisadi İşletmesi ise İktisadi İşletme Müdürler Kurulu Başkanı, İktisadi İşletme Müdürler Kurulu Başkan Yardımcısı ve İktisadi İşletme Müdürü olmak üzere üç kişiden oluşmaktadır. TOTBİD İktisadi İşletmesi Müdürler Kurulu Kullandığı yetkiler hakkında Dernek Yönetim Kuruluna bilgi vermekle yükümlüdür.

 

2-STRATEJİK PLAN HAZIRLAMA SÜRECİ

 

2.11 Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği için Stratejik Plan Yapma İhtiyacı

Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TOTBID), Türkiye'de ortopedi ve travmatoloji alanında lider bir kuruluş olarak, ülkedeki tüm ortopedi uzman ve asistanlarının eğitim ve gelişimini desteklemek, bilimsel araştırmaları teşvik etmek/desteklemek ve toplumu bilgilendirmek gibi önemli misyonlara sahiptir. Bu misyonları etkin bir şekilde yerine getirebilmek ve derneğin uzun vadeli başarısını garanti altına almak için stratejik bir plana ihtiyaç duyulmaktadır.

Stratejik planın hazırlanmasında 28.02.2018 tarihli, 30344 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında yönetmelik kaynak olarak kullanılmıştır.

 

Staterjik Planın TOTBİD’e Katacakları 

 

İşleyişsel Devamlılık Sağlama:

TOTBİD yönetimi tüzüğü gereği 2 yılda bir yapılan seçim ile değişirken, stratejik plan yeni yönetimler için derneğin o anki durumunu net olarak gösterirken, gelecekte yapılması gerekenler için bir yol haritası olacaktır.

 

Yön Belirleme ve Odaklanma:

Stratejik plan, TOTBID'in uzun vadeli vizyonunu ve misyonunu belirler. Bu, derneğin faaliyetlerini belirli hedefler doğrultusunda yönlendirmesine yardımcı olur ve üyelerinin enerjilerini ortak bir hedefe odaklamasını sağlar. Böylece, dernek kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması sağlanır ve hedeflere ulaşmada daha etkin bir yol izlenir.

 

 Kaynakların Etkin Kullanımı:

TOTBID, elindeki kaynaklarla önemli hedeflere ulaşmayı amaçlayan bir dernek olarak, mevcut kaynaklarını en verimli şekilde kullanmak zorundadır. Stratejik plan, bütçe, insan kaynağı ve zaman gibi kısıtlı kaynakların stratejik önceliklere göre dağıtılmasını sağlar, böylece israf önlenir ve etkinlik artırılır.

 

Gelişim ve İnovasyon:

Ortopedi ve travmatoloji alanında sürekli gelişim ve yenilikler gereklidir. Stratejik plan, bu gelişmeleri takip etmeyi, yeni tedavi yöntemlerini ve teknolojileri dernek üyelerine tanıtmayı hedefler. Böylece, dernek üyelerinin bilgi ve becerileri güncel tutulur ve sağlık hizmetlerinin kalitesi yükseltilir.

 

Üyelerin Desteklenmesi:

TOTBID üyeleri, mesleki gelişimlerini sürekli olarak destekleyen bir yapıya ihtiyaç duyarlar. Stratejik plan, eğitim, araştırma ve mesleki gelişim fırsatlarının sistematik ve düzenli bir şekilde sunulmasını temin eder. Bu, üyelerin motivasyonunu artırır ve derneğe olan bağlılıklarını güçlendirir.

 

Halk Sağlığı ve Toplum Hizmetleri:

Derneğin topluma olan hizmetlerini ve katkılarını organize eder. Halk sağlığını korumak, ortopedik hastalıkların önlenmesi ve tedavi edilmesi konusunda toplum bilincini artırmak stratejik bir yaklaşımla daha etkili hale getirilebilir. Bu, TOTBİD'in toplumsal rolünü güçlendirir ve toplumda sağlık bilincinin yayılmasına katkı sağlar.

 

 Uluslararası İş birlikleri ve Görünürlük:

Uluslararası alanda iş birlikleri kurmak ve derneğin görünürlüğünü artırmak için stratejik bir plan gereklidir. Bu, derneğin global ölçekte tanınmasını ve üyelerinin uluslararası deneyim kazanmasını sağlar. Ayrıca, TOTBİD'in uluslararası projelerde ve araştırmalarda daha etkin bir rol almasını mümkün kılar.

 

 

İzleme ve Değerlendirme:

Stratejik plan, derneğin performansını izlemek ve değerlendirmek için bir çerçeve sunar. Hedeflere ulaşma düzeyinin düzenli olarak gözden geçirilmesi, gereken düzeltmelerin yapılmasını sağlar ve derneğin sürekli olarak gelişmesine katkıda bulunur. Bu, TOTBİD'in esnek ve dinamik bir yapıya sahip olmasını sağlar.

 

Sonuç olarak, TOTBID için stratejik plan, derneğin misyonunu ve vizyonunu gerçekleştirmek, üyelerine ve topluma daha etkili hizmetler sunmak için gereklidir. Bu plan, derneğin faaliyetlerini düzenler, kaynakları etkin kullanmasını sağlar ve uzun vadeli başarı için bir yol haritası oluşturur.

 

2.2. Stratejik Plan Hazırlama Süreci

Seçilen yeni TOTBİD Yönetim Kurulu, mevcut TOTBİD Stratejik Planını gözden geçirir, gerekli gördüğü değişiklikleri ilk 6 ay içerisinde yapar ve yeni planı web sayfasında yayınlar.

 

2.3. TOTBİD Organizasyon Şeması 

2.4. İnsan Kaynakları

2024 Eylül ayı itibariyle derneğimize kayıtlı 2800 asil üye ve asistanlığı bitiminde asil üye statüsüne geçme fırsatı olan 1743 aday üye bulunmaktadır.

 

2.5. Paydaş Analizi

 

2.5.1 İç Paydaşlar

 

1 TOTBİD Başkanı TOTBİD’i  idare eder. Hak ve çıkarlarını korur.
2 TOTBİD Önceki Başkanı TOTBİD’in bir önceki dönem başkanı olarak kurumsal hafızanın aktarılmasında etkilidir. Oy hakkı yoktur.
3 TOTBİD  2. Başkanı TOTBİD Başkanına yokluğunda vekalet eder.
4 TOTBİD Sekreteri Yazı işlerini yönetir, dernek evraklarını saklar, toplantı tutanaklarının düzenli tutulmasını sağlar.
5 TOTBİD  Saymanı Derneğin mali işlerini yürütür.
6 TOTBİD  Yönetim Kurulu TOTBİD’in karar organıdır.
7 TOTBİD Yönetim Kurulu Asil Üyeleri TOTBİD’in karar organında oy hakkı bulunan üyelerdir.
8 TOTBİD Büro Sekreteri Kendisine verilen görevi yetki ve sorumluluk çerçevesinde yönetmekle yükümlüdür.
9 TOTBİD Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri Asil yönetim kurulu üyesi değillerdir. Oy hakları yoktur. Asil üye sayısının azalması sonrası sıralamadaki konumuna göre asil üye olurlar.
10 TOTBİD Denetleme Kurulu Üyeleri TOTBİD’in yılda 2 kez denetlemesini yapar ve denetleme raporu hazırlar.
11 TOTBİD Denetleme Kurulu Yedek Üyeleri Asil üye değillerdir. Asil üye sayısının azalması sonrası sıralamadaki konumuna göre asil üye olurlar.
12 TOTBİD Üyesi Uzman ve Asistan Hekimler TOTDER’in faaliyetleri için hedef kitlesini oluşturur.
13           AOTT Editörü AOTT’nin her türlü faaliyetinden yönetim kuruluna birinci derecede sorumludu  
14 TOTBID Dergisi Editöru TOTBID Dergisi’nin her türlü faaliyetinden yönetim kuruluna birinci derecede sorumludur
15 TOTEK/TOTEK Başkanı ve Yönetim Kurulu TOTEK’in her türü faaliyetinden TOTBİD yönetim kuruluna karşı sorumludur
16    TOAK/TOAK Başkanı ve Yönetim Kurulu TOAK’ın her türü faaliyetinden TOTBİD yönetim kuruluna karşı sorumludur
17 Şubeler/ Şube Yönetim Başkanları ve Yönetim Kurulları ·       Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi Şubesi·       Kemik ve Yumuşak Doku Tümörleri Şubesi ·       Ortopedik Travma Şubesi ·       Spor Travmatolojisi Şubesi     Her şube yönetimi kendi faaliyetlerinden TOTBID yönetim kuruluna karşı sorumludur.
18 AGUH/ AGUH Başkanı ve Yönetim Kurulu AGUH’un her türlü faaliyetinden TOTBİD yönetim kuruluna karşı sorumludur.
19 Yurt dışı dernek delegeleri(EFORT, APOA, UEMS, SICOT, AAOS) Delegeler , TOTBID ile delege oldukları yurt dışı dernek arasında TOTBİD yönetim kurulunun verdiği yetki ile gerekli bağlantıları kurmak ile görevlidirler.
20 Kurullar/ Kurul Başkanları ve Yönetim Kurulları  Kurulların her türlü faaliyetlerinden TOTBİD yönetim kuruluna karşı sorumludurlar.
     

 

 

2.5.2 Dış Paydaşlar

Sıra No Dış Paydaş   Etkisi/Etkilenmesi
1 TOTDER Marmara bölgesinde faaliyet gösteren ve AOTT dergisinde TOTBİD ile beraber hak sahibi olan dernektir.
2 TUSYAD Spor cerrahisi ve diz cerrahisi ile ilgili faaliyetler yapan mesleki dernektir.
3 Türk Omuz ve Dirsek Cerrahisi Derneği Omuz ve Dirsek cerrahisi ile ilgili faaliyetler yürüten mesleki dernektir. 
4 Türk Omurga Derneği Omurga  cerrahisi ile ilgili faaliyetler yürüten mesleki dernektir. Beyin Cerrahisi derneğinin konu ile ilgili alt bölümü ile beraber çalışır.
5 Kalça Diz Artroplasti Derneği Kalça ve Diz artroplastisi ile ilgili faaliyetler yürüten mesleki dernektir. 
6 Kalça Eklemi Koruyucu Derneği Kalça ekleminin protez dışı tedavileri ile ilgili faaliyetler yürüten mesleki dernektir.
7 Çocuk Ortopedisi Derneği Pediatrik ortopedik hastalıklar ve tedavileri ile ilgili faaliyetler yürüten mesleki dernektir.
8 Türk El ve Üst Ekstremite Cerrahisi Derneği El ve üst ekstremite cerrahisi ile ilgili faaliyetler yürüten mesleki dernektir.
9 Ekstremite Rekonstruksiyonu ve İlizarov Yöntemleri Uygulama Geliştirme Derneği  Ekstremite Rekonstruksiyonu ve İlizarov cerrahisi ile ilgilenen mesleki dernektir.
10 Alumni Organizasyon Travma Derneği Türkiye  AO derneği ile bağlantılar kuran  olan ve travma ile ilgili faaliyetler yürüten mesleki dernektir.
11 TOTBİD üyesi olmayan ortopedi uzmanları  TOTBİD in faaliyetlerinde hedef kitleyi oluşturur. Potansiyel yeni üyelerdir.
12 Sağlık Bakanlığı Ülkemizdeki sağlık politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasından sorumludur.
13 Üniversite ve Ortopedi Asistan Eğitim Kurumları Ortopedi eğitiminde iş birliği yapılır. 
14   15  Özel sağlık kuruluşları  Yurtdışı iş birliği halinde olunan                      dernekler                                           TOTBİD, ülkedeki tüm ortopedi ve travmatoloji uzmanlarını kapsadığından özel sağlık kuruluşlarında çalışan ortopedistler de TOTBİD ile çalışabilirler.EFORT, APOA, AAOS, SICOT vb. dernek ve federasyonlar ile TOTBİD delege düzeyinde temsil edilmektedir. 

 

 

  1. SWOT Analizi

3.1 Swot Analizi Nedir ?

SWOT analizi, bir işletmenin veya kurumun güçlü yönlerini (Strengths), zayıf yönlerini (Weaknesses), fırsatlarını (Opportunities) ve tehditlerini (Threats) değerlendiren stratejik bir planlama aracıdır. Bu analiz, bir organizasyonun mevcut durumunu anlamasına, stratejik planlama yapmasına ve rekabet avantajı elde etmesine yardımcı olur.

3.2.1 Güçlü Yanlar:

Kurumsal Yapı: TOTBID'in sağlam ve organize bir kurumsal yapısı vardır. Bu yapı, derneğin etkin bir şekilde çalışmasını ve kaynaklarını verimli bir şekilde kullanmasını sağlar. Güçlü bir yönetim ekibi, iyi tanımlanmış prosedürler ve etkin karar verme süreçleri, derneğin sürdürülebilir büyümesine katkıda bulunur.

Kapsayıcılık: Dernek, geniş bir üye tabanına hitap eder ve ortopedi ve travmatoloji alanında çeşitli uzmanlıkları kapsar. Bu kapsayıcılık, derneğin farklı bakış açılarını ve deneyimleri bir araya getirerek daha zengin ve çeşitli bir bilgi paylaşımı ortamı oluşturmasına olanak tanır.

Güçlü Mali Yapı: TOTBID, sağlam bir mali yapıya sahiptir. Bu, derneğin eğitim programları, araştırma fonları ve halk sağlığı projeleri gibi çeşitli faaliyetleri sürdürebilmesi için gerekli finansal kaynakları sağlar. Güçlü mali yapı, derneğin uzun vadeli projeler planlamasına ve kriz dönemlerinde ayakta kalmasına yardımcı olur.

Her Yıl Yapılan Organize Kongreler: TOTBID, her yıl düzenli olarak kongreler organize eder. Bu kongreler, üyelerin en son bilimsel gelişmeleri takip etmelerini, bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarını sağlar. Ayrıca, bu etkinlikler, derneğin ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmasını artırır.

Düzenli Eğitim Kursları: Dernek, düzenli olarak eğitim kursları düzenler ve bu kurslar, üyelerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Eğitim kursları, yeni tedavi yöntemleri ve teknolojiler hakkında güncel bilgilerin paylaşılmasını sağlar.

Asistan Eğitiminde Etkin Rol: TOTBID, ortopedi ve travmatoloji alanında asistan eğitiminde etkin bir rol oynar. Bu, genç doktorların mesleki gelişimlerini destekler ve onların uzmanlık alanlarında daha yetkin hale gelmelerini sağlar. Derneğin bu rolü, gelecekteki ortopedi ve travmatoloji uzmanlarının kaliteli eğitim almasını garanti eder.

Yüksek Üye Sayısı: Derneğin geniş bir üye tabanı vardır. Yüksek üye sayısı, derneğin etkinliklerine ve projelerine daha fazla katılım sağlanmasına yardımcı olur. Bu, derneğin etki alanını genişletir ve faaliyetlerinin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlar.

Uluslararası Bilinirlik: TOTBID, Avrupa Ülkeleri Ortopedi ve Travmatoloji Birlikleri Federasyonun ( EFORT) bir üyesi olup uluslararası düzeyde tanınan bir dernektir. Bu, derneğin uluslararası kongrelere katılımını, ortak araştırma projelerine dahil olmasını ve dünya çapında işbirlikleri kurmasını kolaylaştırır. Uluslararası bilinirlik, derneğin prestijini artırır ve üyelerine global bir perspektif kazandırır.

Düzenli ve Organize Yapılan TOTEK Sınavı: TOTBID, düzenli olarak TOTEK sınavları organize eder. Bu sınavlar, ortopedi ve travmatoloji uzmanlarının bilgi ve becerilerini değerlendirme ve belgelendirme fırsatı sunar. Düzenli sınavlar, mesleki standartların korunmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunur.

Düzenli Akreditasyon Ziyaretleri: Dernek, düzenli olarak akreditasyon ziyaretleri gerçekleştirir. Bu ziyaretler, eğitim ve klinik uygulamaların kalitesini değerlendirme ve iyileştirme fırsatı sunar. Akreditasyon, eğitimde standartların korunmasını ve sürekli gelişimin sağlanmasını garanti eder.

AOTT ve TOTBID Dergileri: Derneğin AOTT ve TOTBID adlı bilimsel dergileri bulunmaktadır. Bu dergiler, ortopedi ve travmatoloji alanında yapılan en son araştırmaları yayınlar ve bilimsel bilgi paylaşımını destekler. Dergiler, akademik dünyada saygın bir konuma sahiptir ve araştırmacılar için değerli bir kaynak oluşturur.

3.2.2. Zayıf Yanlar:

Alternatif Dernek Varlığı: TOTBID'in faaliyet gösterdiği alanda, başka ortopedi ve travmatoloji dernekleri de bulunmaktadır. Bu durum, üye sayısını arttırma  ve mevcut üyeleri elde tutma konusunda zorluklar yaratabilir. Alternatif dernekler, üyelerin ilgisini dağıtabilir ve TOTBID'in etkinliğini azaltabilir.

Kongreye Çok Bağlı Mali Yapı: Derneğin mali yapısı, büyük ölçüde yıllık kongrelere bağlıdır. Kongrelerin iptal edilmesi veya beklenen katılımın gerçekleşmemesi durumunda, derneğin mali durumu olumsuz etkilenebilir. Bu durum, derneğin faaliyetlerini sürdürebilmesi için mali çeşitliliğin önemini vurgular.

Kayıt Sayısı yeterli olmasına rağmen kongrede bilimsel oturumlara yeterli ilginin olmaması : Kongrelere katılımın iyi olmasına rağmen, bazı oturumlarda salonların tam dolmaması, etkinliklerin etkinliğini azaltabilir. Bu durum, kongrelerin organizasyonunda ve içerik seçiminde daha dikkatli olunması gerektiğini gösterir.

Milli Kongreye Asistan Katılımında Maddi Zorluklar: Asistan doktorların, eğitim kurslarına ve kongrelere katılımında maddi zorluklar yaşanması, derneğin eğitim faaliyetlerinin etkinliğini azaltabilir. Maddi destek sağlanması, asistanların bu tür etkinliklere katılımını artırabilir.

Kamu Bilgilendirilmesinde Etkinliğin Yetersizliği: Dernek, kamu bilgilendirilmesi ve halk sağlığı konularında yeterince etkin olmayabilir. Bu durum, toplumun ortopedi ve travmatoloji konusundaki bilinç düzeyini artırma konusunda eksiklikler yaratabilir.

Üye Olmayan Ortopedistlerin Varlığı: Türkiye'deki mevcut uzman ortopedistlerin tamamının TOTBID üyesi olmaması, derneğin etki alanını daraltabilir. Üye olmayan ortopedistlerin derneğe kazandırılması, TOTBID'in gücünü ve etkinliğini artırabilir.

Uluslararası Kongrelere Ekonomik Sebeplerle Az Katılım: Uluslararası kongrelere katılımın, ekonomik sebeplerle sınırlı kalması, derneğin uluslararası alandaki temsilini , görünürlüğünü ve işbirliklerini azaltabilir. Bu durum, TOTBID üyelerinin uluslararası deneyimlerden ve bilgi alışverişinden mahrum kalmasına neden olabilir.

TOTEK  Sınavının Bağlayıcılığının Olmaması: TOTEK tarafından düzenlenen yeterlilik  sınavlarının, resmi atama ve akademik yükselme süreçlerinde bağlayıcı olmaması, bu sınavların önemini ve ciddiyetini azaltabilir. Sınavların daha fazla kabul görmesi ve resmiyet kazanması için çalışmalar yapılmalıdır.

Eğitim Kliniği Akreditasyonun Bağlayıcılığının Olmaması: Akreditasyon ziyaretlerinin bağlayıcı olmaması, eğitim ve klinik uygulamaların kalitesinin kontrol edilmesini zorlaştırabilir. Akreditasyon süreçlerinin daha etkili ve bağlayıcı hale getirilmesi, eğitimde standartların korunmasını sağlayabilir.

Başka Dergilerin Varlığı: TOTBID'in bilimsel dergileri dışında, birçok ulusal başka dergi de ortopedi ve travmatoloji alanında yayın yapmaktadır. Bu durum, TOTBID dergilerinin uluslararası rekabet gücünü azaltabilir ve yayınların kalitesini düşürebilir.

Devlet Kurumları ile Zayıf İlişkiler: Derneğin devlet kurumları ile ilişkilerinin zayıf olması, sağlık politikaları ve uygulamalarında etkin rol almasını zorlaştırabilir. Devlet kurumları ile daha güçlü iş birlikleri kurmak, TOTBID'in etkinliğini ve etkisini artırabilir.

Üye Aidat Toplama Yetersizliği: Üye aidatlarının yeterince toplanamaması, derneğin mali yapısını olumsuz etkileyebilir. Aidat toplama sürecinin etkinleştirilmesi, derneğin finansal sürdürülebilirliğini sağlayabilir.

Sponsor Sayısında Azalma: Sponsor desteğinin azalması, derneğin faaliyetlerini finanse etme konusunda zorluklar yaratabilir. Sponsorların sayısını ve çeşitliliğini artırmak, derneğin mali gücünü artıracaktır.

3.2.3. Tehditler:

Dernek Sayısında Artış: Türkiye'de ortopedi ve travmatoloji alanında faaliyet gösteren derneklerin sayısının artması, TOTBID'in üyelerini elde tutma ve yeni üyeler kazanma konusunda zorluklar yaratabilir. Bu durum, derneğin rekabet gücünü azaltabilir.

TOTBID'e İlginin Azalması: Üyelerin TOTBID'e olan ilgisinin azalması, derneğin etkinliklerine katılımın düşmesine ve faaliyetlerinin etkinliğinin azalmasına neden olabilir. Üyelerin ilgisini canlı tutmak için yeni stratejiler geliştirilmelidir.

Covid ve benzeri Nedenlerle Kongre Yapılamaması: Covid gibi salgın hastalıklar veya benzeri krizler, yıllık kongrelerin iptal edilmesine veya ertelenmesine yol açabilir. Bu durum, derneğin mali yapısını ve üyelerin bilgi paylaşımını olumsuz etkileyebilir.

Kongreye İlginin Azalması: Kongrelere olan ilginin azalması, derneğin en önemli etkinliklerinden biri olan yıllık kongrelerin etkinliğini azaltabilir. Kongrelerin daha ilgi çekici hale getirilmesi için içerik ve organizasyon konularında yenilikler yapılmalıdır.

Sponsor Azalmasına Bağlı Maddi Zorluklar: Sponsorların azalması, derneğin mali kaynaklarının daralmasına ve faaliyetlerin finansmanında zorluklar yaşanmasına neden olabilir. Sponsor ilişkilerinin güçlendirilmesi ve yeni sponsorlar bulunması gerekmektedir.

Üye Olmayanların Alternatif Derneklere Üye Olması: TOTBID üyesi olmayan ortopedistlerin, alternatif derneklere üye olmaları, derneğin üye sayısını ve etki alanını daraltabilir. Üye kazanımı ve mevcut üyelerin bağlılığının artırılması için stratejiler geliştirilmelidir.

TOTEK Sınavının  Bakanlık Tarafından Yapılmaya Başlanma ihtimali : TOTEK sınavlarının Bakanlık tarafından yapılmaya başlanması, derneğin bu alandaki rolünü ve otoritesini azaltabilir. TOTBID'in sınavlarının resmi olarak tanınması için girişimlerde bulunulmalıdır.

Dergi Sayısında Artış ve Kalitenin Düşmesi: Ortopedi ve travmatoloji alanında yayın yapan dergilerin sayısının artması, TOTBID dergilerinin rekabet gücünü ve kalitesini düşürebilir. Yayın kalitesinin korunması ve artırılması için çalışmalar yapılmalıdır.

Devletin Derneği Görmezden Gelmesi: Devletin TOTBID'i sağlık politikalarında ve uygulamalarında görmezden gelmesi, derneğin etkinliğini ve etkisini azaltabilir. Devlet kurumları ile ilişkilerin güçlendirilmesi gerekmektedir.

3.2.4 Fırsatlar:

Üye Sayısında Artış: Ülkedeki uzman ortapedist sayısındaki beklenen artış ile Derneğin üye sayısının artması, faaliyetlere daha fazla katılım sağlanmasına ve derneğin etki alanının genişlemesine olanak tanır. Üye kazanımı stratejilerinin geliştirilmesi, derneğin gücünü artıracaktır.

Eş Güdümde Genişleme: Derneğin farklı disiplinler ve kurumlarla eş güdümde çalışması, ortak projeler ve işbirlikleri geliştirilmesine olanak tanır. Bu, TOTBID'in etki alanını ve faaliyetlerinin etkinliğini artırır.

Yeni Bina/Merkez: TOTBID'in yeni bir bina veya merkeze sahip olması, derneğin faaliyetlerini daha etkin bir şekilde gerçekleştirmesine ve üyelerine daha iyi hizmet sunmasına olanak tanır. Yeni merkez, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin kalitesini artıracaktır.

Daha İlgi Çekici Bilimsel Program: Kongreler ve eğitim etkinliklerinin daha ilgi çekici bilimsel programlarla zenginleştirilmesi, katılımı artırabilir ve TOTBID'in bilimsel prestijini yükseltebilir. Yenilikçi ve güncel konuların ele alındığı programlar, üyelerin ilgisini çekecektir.

Kurslar Üye Sayısında Artış Sağlayabilir: Düzenlenen eğitim kurslarının kalitesi ve çeşitliliği, üye sayısında artış sağlayabilir. Kursların genişletilmesi ve daha fazla kişiye ulaşması, TOTBID'in etkinliğini artıracaktır.

Asistanların Sonrasında Üye Olacak Olmaları: Eğitim sürecinde desteklenen asistan doktorların, uzman olduktan sonra derneğe üye olmaları, üye tabanının sürekli olarak yenilenmesini ve genişlemesini sağlar. Bu, derneğin sürdürülebilirliğini ve dinamizmini artırır.

Gelecekte TOTEK sınavının EBOT Eşdeğeri Kabul Edilme İhtimali : TOTBID'in düzenlediği TOTEK sınavının yakın gelecekte EBOT eşdeğeri olarak kabul edilmesi, derneğin uluslararası alanda tanınırlığını ve prestijini artırabilir. Bu, TOTBID üyelerinin uluslararası kariyer fırsatlarını genişletecektir.

Eğitimde Standardizasyon: Akreditasyon ve eğitim standartlarının belirlenmesi, ortopedi ve travmatoloji eğitiminde kaliteyi artırır. Standardizasyon, eğitim programlarının değerlendirilmesini ve iyileştirilmesini sağlar.

UEGS Sınavının Eğitime Katkısı: Her sene düzenli olarak yapılan UEGS sınavı ülkedeki tüm asistanların eğitim seviyesini belirlemek ve bulundukları kliniklerde eğitimin standardizasyonunu sağlamak için, ülkedeki ortopedi eğitiminin seviyesini görmek için yapılan bir sınavdır.

Impact ve Q Değerlerinin Artışı, Yabancı Yazarların İlgisinin Artışı: TOTBID dergilerinin impact ve Q değerlerinin artması, uluslararası alanda daha fazla tanınmalarını sağlar. Yabancı yazarların ilgisinin artması, dergilerin bilimsel prestijini ve kalitesini artırır.

Devlet Sağlık Politikalarında Aktif Rol Alabilme: TOTBİD'in devlet sağlık politikalarında aktif rol alması, derneğin etkisini ve toplum sağlığına katkısını artırabilir. Devlet kurumları ile işbirlikleri, sağlık politikalarının geliştirilmesine ve uygulanmasına katkı sağlar.

Gelir Artışı: Üye sayısının artması ve sponsor desteğinin artırılması, derneğin gelirlerini artırabilir. Bu, TOTBID'in faaliyetlerini sürdürülebilir kılmasına ve yeni projeler geliştirmesine olanak tanır.

 

 

  1. Stratejik Hedefler ve Eylem Planı

 

4.1 Eğitim ve Mesleki Gelişim:

 

Hedefler:

Sürekli  eğitim programları ve seminerler düzenlemek

Ortopedi ve travmatoloji uzmanları için ileri düzey kurslar ve sertifika programları oluşturmak

Genç ortopedi ve travmatoloji uzmanlarının kariyer gelişimlerini desteklemek amacıyla mentorluk programları başlatmak

TOTEK sınavının geçerliliğini arttırmak

 

Eylem Planı:

 

Yıllık eğitim ve seminer takvimi oluşturmak

Online eğitim platformları ve güncel içerikler ile eğitimde süreklilik sağlamak

Bölgesel eğitim toplantıları düzenleyerek erişimi arttırmak

Mesleki gelişim için mentorluk ve rehberlik programları başlatmak

TOTEK sınavının EBOT eşdeğeri sayılmasını sağlamak

 

4.2 Araştırma ve Bilimsel Faaliyetler

 

 

Hedefler

 

Bilimsel araştırmaları teşvik etmek ve desteklemek için burs oluşturmak

Ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel kongreler düzenlemek

Derneğin bilimsel dergilerini ve yayınlarını güçlendirmek

 

Eylem Planı:

Araştırma fonları ve burslar için yıllık bütçe ayırmak

Bilimsel yayınların kalitesini artırmak için hakem kurulları oluşturmak

Milli Kongrede TOTBID destekli araştırmaların sonuçlarına daha geniş yer vermek

 

 

 

4.3 Halk Sağlığı ve Toplum Hizmetleri

 

Hedefler:

 

Ortopedik ve travmatolojik hastalıkların erken tanısı ve önlenmesi konusunda halkı bilgilendirme kampanyaları düzenlemek

Sağlık hizmetlerinde erişilebilirliği artırmak ve kaliteyi yükseltmek için projeler geliştirmek

Toplumda ortopedik sağlığın önemini vurgulayan sosyal sorumluluk projeleri başlatmak

 

Eylem Planı:

 

Toplumu bilgilendirmek için medya iş birlikleri sağlamak

Sosyal medyayı toplumun da anlayabileceği eğitici içerikler ile kullanmak

Halkı da bilgilendirmek amacıyla güncel ortopedi konularıyla ilgili PODCAST düzenlemek

 

4.4 Uluslararası İş birlikleri

 

Hedefler:

Uluslararası ortopedi ve travmatoloji kuruluşları ile iş birlikleri geliştirmek

Avrupa ve dünya çapında ortak projeler ve araştırmalar yürütmek

TOTBID'in uluslararası alanda görünürlüğünü artırmak

 

Eylem Planı:

EFORT başta olmak üzere APOA, AAOS, SICOT ile ilişkileri geliştirerek devam ettirmek

Uluslararası kongre ve sempozyumlara katılımı teşvik etmek

Ortak araştırma projeleri için uluslararası fonlardan yararlanmak

TOTBID üyelerini uluslararası konferanslara ve eğitim programlarına göndermek

 

  1. İzleme ve Değerlendirme

 

Hedefler:

 

Stratejik planın uygulanmasını izlemek ve yıllık değerlendirme raporları hazırlamak

Hedeflere ulaşma düzeyini değerlendirmek ve gerektiğinde stratejik planı güncellemek

Üyelerden ve paydaşlardan geri bildirim almak ve planı bu doğrultuda revize etmek

 

Eylem Planı:

Her seçilen yeni yönetimin altı ay içinde stratejik planı güncelleyerek, yayınlamak

Stratejik planın uygulanmasını izlemek üzere bir komite kurmak

Yıllık olarak değerlendirme raporları hazırlamak ve paylaşmak

Stratejik hedeflerin gerçekleşme düzeyini izlemek ve gerektiğinde düzeltici önlemler almak

 

  1. Sonuç

Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği, 2024-2026 stratejik planı ile dernek misyon ve vizyonuna uygun şekilde Türkiye'de ve dünya genelinde ortopedi ve travmatoloji alanında lider bir kuruluş olma yolunda önemli adımlar atacaktır. Eğitim, araştırma, halk sağlığı ve uluslararası iş birlikleri konusundaki stratejik hedeflerimizle, alanımızda mükemmeliyet sağlamayı, eğitimde öncü olmayı ve toplum sağlığına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.

 

 

 

 

© Tüm hakları Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği’ne aittir.
Loading...

İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...