Değerli Meslektaşlarım
2009 yılında kurulan TOTBİD Sağlık Kurulu Dönem Sonu raporu aşağıdadır. Başta Prof. Dr. Ünal Kuzgun olmak üzere kurul üyelerine ve katılımları ile destek olan tüm meslektaşlarımıza teşekkür ederiz.
Prof. Dr. Sait Ada
TOTBİD Başkanı
Değerli Ortopedi ailesi mensupları,
TOTBİD bünyesinde kurulmuş olan Sağlık Hukuku Kurulu 2014 yılının ilk döneminde 10 ilimizde bilgilendirme toplantılarını gerçekleştirmiştir.
Ankara, İzmir, Erzurum, Diyarbakır, Elazığ, Konya, Adana, Gaziantep, Urfa ve Malatya’da düzenlenen bu toplantılara 30-50 arası ortalama 40 meslektaşımız katılmış ve konu ile ilgili temel bilgiler interaktif olarak anlatılmış, tartışılmıştır. Önceki yıllarda 30 a yakın şehrimizde gerçekleştirilmiş bu toplantılarla 1000 i aşkın meslektaşımıza konu ile ilgili temel bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Meslektaşlarımızca sağlık hukuku kurulumuza iletilen idari ve adli sorunlar iletilmeyenler yanında çok küçük kalmaktadır. Bunun en önemli nedeni ise olayın mümkün mertebe duyulmaması ve bunun yarattığı içe kapanıklılıktır. Ancak böyle bir durumda gereken yardımı alamama söz konusu olmaktadır. Bilgilendirme toplantılarında herşeyden önce meslektaşlarımızda bir farkındalık yaratılması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda öncelikle meslektaşlarımızın çalıştıkları hastane ile yapmış oldukları sözleşmelerin uygunluğu konusunda görüş vermek, mahkemeye intikal eden davalarla ilgili olarak, dava dosyasına sunulabilecek her türlü rapor ve görüşleri en kısa sürede hazırlamak kurulun ana görevlerindendir. Bilirkişilerce bir hekimin sorumluluğunun sonradan irdelenmesinde amaç ile ortaya çıkan sonucun ilişkilendirilmesinde nelere dikkat edilmesinin gerektiği de bu eğitimlerde önemle vurgulanmaktadır. Bu hususların Ortopedistin hastasına yaklaşımında son derece önemli olduğu kuşkusuzdur.
-Hekim amaca ulaşırken dikkatsiz mi davranmıştır?
-Gereken özeni mi göstermemiştir?
-Tıbbi bir hata mı yapmıştır?
-Yoksa ortaya çıkan sonuç tüm gayretlere rağmen mi ortaya çıkmıştır.
Bilirkişi değerlendirmesinde çok önemli olan bu hususlara maslektaşlarımızın dikkati çekilmeye çalışılarak özellikle kayıtlarda bu hususlarda yeterli kanaatin oluşmasını sağlayacak bilgilerin bulunmasının önemi anlatılmaya çalışılmıştır.
Bu meyanda günlük çalışmalarımızda karşılaşılan önemli sorunlardan biri olan kişi hakları ve buna göre tanı ve tedavi de kimden onam alınacağının belirlenmesi, bu hususta hastane yönetimlerine düşen sorumluluklar, keza hasta takiplerinde uygulanması gereken kurallar, zorunlu mali sorumluluk sigortasına son yapılan değişiklikler anlatılmıştır. Haklarımızı bilmemiz, hastalarımızın haklarına sahip çıkmamız, iyi hekimlik uygulaması için hukuk okur yazarlığımızın olması gerektiği, tıbbi deontolojiye mutlaka uymamız, sağlık yönetimini bilmemiz, sağlık politikalarına karşı duyarlı olmamız, uzmanlık derneğimiz TOTBİD’in gücünü hissetmemiz gerektiği, Meslek örgütümüz TTB’ye güç vermemiz gerektiği ve mesleğimizi sanatımıza uygun yapmamızın önemi vurgulanmaya çalışılmıştır.
Sonuç olarak; çok uzun süren bir eğitim dönemi sonunda mesleki hayata atılan ve mesleki uygulamalar süresince daima eğitim alması gereken insanlar olarak günlük çalışmalarınızda her vakanın tek bir vaka olduğu, ister tanı, ister tedavi amaçlı olsun her vakada bir sorunun ortaya çıkma ihtimalinin bulunduğu bir ortamda hepimiz çok dikkatli olmak zorundayız. Tüm dikkatimize rağmen bir hesap verme durumu ile karşılaşabiliriz. Çünkü sorumluluk hesap vermek demektir. TOTBİD bünyesinde oluşturulmuş olan Sağlık Hukuku Kurulu’nun ana amacı yoğun çalışma ortamında büyük sorumluluklar üstlenen meslektaşlarımızı bu konularda yalnız bırakmamak bilgilendirme ve hukuksal destek yönünden yardımcı ve yararlı olabilmektir.
Sevgi ve saygılarımızla,
Dr. Ünal Kuzgun
TOTBİD Sağlık Hukuku Kurulu Başkanı