Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği


Video Portal

TOTBID GELENEKSEL, TAMAMLAYICI VE ALTERNATİF TIP YÖNETMELİĞİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞÜ 

İnsanlık tarihinde tıbbın gelişiminde bugün “alternatif tıp” dediğimiz ama o zamanların iyileştirici yöntemleri kullanılmıştır. Bu yöntemlerin varlığı red edilemez ve modern tıp bu bilgi ve deneyimlerin üzerine yapılan araştırmalarla gelişmiştir. Ancak modern tıbbın en önemli özelliği bilimsel verileri toplaması,  yapılan tedaviyi ölçme ve değerlendirme yöntemleri ile değerlendirmesidir.

Ülkemizde geleneksel tıbbın uygulandığı en önemli alanlar kırıkçı ve çıkıkçılar, muskalar, kupa çekme, hacamat girişimleri ve bazı bitkisel ilaçlarla tedavilerdir. Özellikle Ortopedi ve Travmatoloji dalında kırıkçı ve çıkıkçı uygulamalarını bugünde görmekteyiz ve bunların hastayı ömür boyu engelli bırakacak geri dönülmez komplikasyonlarına sıkça rastlamaktayız.

Ülkemizde son zamanlarda estetisyenlerin ozon tedavileri gerçekleştirdikleri, sağlıksız ortamlarda hacamat yapıldığı, aktarlarda her derde deva otların ve baharatların satıldığı, masörlerin mezoterapi uygulamalar yaptıkları, hiçbir tıbbi temeli olmayan insanların hipnoz kursları düzenleyebildiklerini bilmekteyiz. Sağlık otoritesinin Türkiye’de şu ana kadar hiçbir düzenleme olmadan tamamen başıboş bir şekilde yapılan uygulamaların kontrolü ve düzenlenmesi yolunda bir çalışma yapması anlaşılabilir. Ancak bu yöntemlerin çoğunun bilimsel temelleri varmış gibi sunulmaları,  çok geniş endikasyonlar içinde kullanılmaları, nitelikli sağlık elemanların bu alana kayması ve hatta devlet tarafından desteklemesini sağlaması belirtilmesi eleştirilecek birçok nokta vardır.

Kendi dalımızla ilgili olarak getirilen yönetmelikteki her alternatif, geleneksel tıp ve tamamlayıcı tıp endikasyonların da birçok hastada görülen artoz, tendinit, bursit, diskopati çok geniş endikasyonlarda belirtilmiştir. Ayrıca çok genel tanımlamalarla ‘’ genel vucüd iyilik hali, yaşam konforu, kronik yorgunluk send. ‘’ gibi tanımlar kötü kullanıma çok açıktır. Internet ortamında derdine çare arayan kronik hastalıklı hastaların bu kaos ortamına düşmeleri kaçınılmaz olabilir. 

Bu yönetmelikle

1- Sağlık eğitim düzeyi düşük olan toplumuzda bu yöntemler modern tıp yerine daha fazla alternatif tıp yöntemleri kullanımına yol açabilir.

2- Sağlığın ticarileştirilmesi daha da hızlanır.

3- Acilde nöbet tutacak hekimin bulunmadığı ve ciddi hekim açığının olduğu bahsedilen ülkemizde hekimler bu alanlara yönelmesi hekim açığını daha da arttırır.

4- Çok geniş endikasyonlarla uygulanmaları komplikasyon ve malpraksis arttırabilir.

5- Mesleki rekabet bilim dışına alanlara kayabilir.

Yönetim kurulu üyemiz Dr. Emel Gönen başkanlığındaki bilimsel çalışma grubu tarafından hazırlanan  “Ortopedi ve Travmatolojide  Uygulanan Geleneksel, Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Yöntemleri” ile ilgili bilimsel raporu bulabilirsiniz.

Bilgilerinize sunarız. 

© Tüm hakları Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği’ne aittir.
Loading...

İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...