Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği


Video Portal

Dr. Selim Erdoğan: 26 Ağustos'tan 18 Eylül'e kadar 23 günün özeti

Milli Mücadele’nin harp coğrafyası üzerine araştırmalar yapan Dr. Selim Erdoğan’la Afyon’da başlayıp Bandırma’da biten ve Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın yolunu açan 23 günlük harekat sürecini konuştuk

Dr. Selim Erdoğan 

Türk Tarih Kurumu’nda görevli harp coğrafyası uzmanı Dr. Selim Erdoğan, Hacettepe Hidrojeoloji Mühendisliği mezunu bir yer bilimci. Doktorasını çevre diplomasisi üzerine yaptı. Arşivdeki harp tarihi bilgilerinin sahada sağlamasını yapma yöntemiyle çalışan Erdoğan, izleri silinmekte olan mevzileri, kayıp şehitlikleri belirleyerek bunları hassas, koordinatlı şekilde haritalandırıyor. Mondros’tan Mudanya’ya kadar tüm Milli Mücadele Dönemi’ne ait saha çalışmasını tamamladıktan sonra 1. Dünya ve Balkan Savaşı cephelerini de incelemeyi hedefleyen Erdoğan’ın Sakarya ve Büyük Taarruz üzerine iki kitabı bulunuyor. 

Büyük Taarruz coğrafi olarak nasıl bir arazide yaşandı? 

Eğer şehir merkezini bir odak noktası olarak alırsak Afyon’u Ankara’ya doğru örten hilal şeklinde bir tepeler silsilesi vardır. Kalecik Tepeleri dediğimiz bu silsile magmatik kökenli kayaçlardan oluşmuş bir yapıdır, o yüzden rölyefi çok serttir. Yani dışarıdan baktığınız zaman bile keskin yamaçları sert çıkıntılarıyla taarruz eden tarafı gerçekten yıldıran bir görüntü arz eder burası. Afyon’un doğusundan Eskişehir yönüne, kuzeye doğru gittiğiniz zaman ise sırasıyla Güzelim Dağı, Dede Sivrisi, Oyuklutepe, Kazuçuran Tepesi hattı vardır, ki burası da böyle tam bir akşamüstü gezintisine çıkmalık yumuşaklıkta, yayvan, insanın gözünü korkutmayan bir tepeler bölgesidir.